Substanţe periculoase în covrigii româneşti

Covrigii pe care românii îi cumpără, în grabă, de la colţ de stradă şi sticks-urile consumate frecvent sunt mai periculoase decât se aşteaptă. Aceştia ar trebui să ştie că pe lista de ingrediente se află E 524 – sodă caustică, o substanţă chimică care le poate afecta sănătatea.

Cu un simplu search pe google se găsesc multe informaţii şi se pare că este un subiect cunoscut de mult timp. Explicaţia este că soda face ca la coacere să se formeze un strat crocant și caramelizat. Pentru a fi crocant se pune sodă care dă şi un gust anume, uşor de recunoscut, şi chiar un miros specific.

Chiar dacă pare doar un simplu zvon, o femeie care lucra într-o astfel de fabrică a dezvăluit, într-o conversaţie în bucătăria firmei în care lucrează acum, unui bărbat că treaba ei era să dizolve praful de sodă în apă, dar atunci când se stropea pe mâini se irita rău pentru că soluţia era foarte acidă. Bărbatul povesteşte cu detalii conversaţia avută:

„Acum câteva zile eram la bucătăria firmei şi sporovăiam cu femeia de serviciu care ne povestea că, în trecut, a lucrat la o fabrică de sticksuri şi covrigei. Zicea femeia că înainte de-a fi băgaţi la cuptor, se toarnă peste ei sodă caustică. Ca să fiu cinstit, mi s-a părut absolut idioată istoria şi i-am replicat că nu pot să cred aşa ceva, că probabil se înşală. Ea a insistat precizând că treaba ei era să dizolve praful de soda în apă, dar atunci când se stropea pe mâini, se irita rău pentru că era foarte acidă. În timp ce discutam, a apărut un coleg care a zis că ştie de mult de asta fiindcă un amic lucrează la o fabrică mare de panificaţie şi i-a povestit că se pune sodă pe covrigei şi sticks-uri. Am plecat acasă destul de confuzat şi am luat în drum o punguţă de sticks-uri. Pe lista de ingrediente erau lucrurile banale, cum e faina, apa, sarea, dar şi câteva E-uri. Ca să mă lămuresc le-am căutat pe net şi am descoperit cu uimire că unul dintre ele, mai exact E524, chiar asta este în realitate: sodă caustică. Deci în mod oficial, producătorii de sticksuri şi covrigei recunosc cu onestitate că toarnă sodă pe produse.Sunt E-uri inofensive, unele foarte periculoase şi cele mai multe despre care nu se ştie exact cât de periculoase. Mai departe, m-am întrebat pentru ce dracu e nevoie să se pună tocmai sodă pe covrigei şi am căutat pe net. Am găsit multe informaţii şi se pare că e un subiect cunoscut de mult timp. Explicaţia este că soda face ca la coacere să se formeze un strat caramelizat şi crocant. Deci, ca să fie crocant, se pune sodă care dă şi un gust anume, uşor de recunoscut, şi chiar un miros specific. Cică, secretul cojii maronii, lucioase şi uşor înţepătoare la gust, care se desprinde uşor de pe pretzelsul bavarez, este scufundarea acestora într-o baie de sodă caustică înainte de a fi băgaţi la cuptor!! Ca fapt divers, majoritatea sticks-urilor pe care le mâncaţi au trecut şi ele printr-o baie de sodă caustică (puteţi testa asta cu vârful limbii pe un stick, unde veţi simţi un gust uşor chimic şi înţepător, de săpun sau detergent). Evident, este vorba despre o concentraţie de doar 3% (30g/3 linguri de soda la 1l de apă), iar rolul acestei băi bazice (după cum am învăţat noi la chimie) este de a reduce aciditatea de la suprafaţa covrigului, permiţând amidonului din cocă să se transforme în zahăr, care se va carameliza frumos şi elegant.”

E 524 -soda caustică, clasificat la ,,E-uri suspecte” trebuie consumat în cantităţi foarte mici şi foarte rar pentru a nu afecta negativ sănătatea. Iată pericolul la care ne expunem consumând produse cu acest ingredient: alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, tulburări biliare, tulburări intestinale, şi digestive, tulburări nervoase şi creşterea colesterolului.

 

Elena Andrei

Elena Andrei este studentă la Jurnalism, FŞSU, ULBS , Departamentul de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment