Vor inlocui roboții forța de muncă clasică?

Tinand cont ca in mediul global de astazi orice antreprenor cauta sa reduca costurile cat mai mult si sa eficientizeze munca, in special productia, muncitorii din industrie ar trebui sa se ingrijoreze cu privire la stabilitatea locului de munca in urmatorii ani.

Industria producatoare investeste in noi echipamente si tehnologii destinate sa imbunatateasca performanta pentru intreprinderile din domeniu cat si pentru clientii lor.

Robert Bono, Stephen Pillsbury autorii studiului “2016 Industrial Manufacturing Trends” considera ca industria producatoare se afla in mijlocul unei perioade de renastere tehnologica ce transforma aspectul, sistemele si procesele fabricarii moderne. In ciuda riscurilor, companiile din industria producatoare nu isi pot permite sa ignore avansul tehnologic.

Imbratisand avansul tehnologic, acum pot imbunatati productivitatea in propriile lor fabrici si sa concureze astfel impotriva rivalilor si sa mentina un avantaj in relatia cu proprii clienti ce sunt in cautarea proprilor castiguri din inovatie.[1]

Contextul actual ne impinge sa ne intrebam daca robotii vor inlocui forta de munca din industrie ?

La nivel global, avansul productiei din fabrici a atras o crestere a investitiilor in robotica, investitie ce va conduce la scaderea locurilor de munca. Cu alte cuvinte, productia poate creste mai repede decat ocuparea fortei de munca din fabrica, datorita cresterii investitiillor in automatizare si robotica. [2]

Plunkett Research considera ca “astazi, utilizarea crescuta a roboticii, precum si cresterea salariilor alaturi de alte costuri de productie, alimenteaza dezbateri intense cu privire la viitorul productiei globale”. Cresterea costurilor fortei de munca a afectat puternic unul dintre avantajele competitive ale Chinei, motorul productiei globale din ultimul deceniu. [3]

Incepand cu anul 2013 pana in anul 2015, numarul de transporturi de roboti industriali multifuctionali a crescut la 75.000 urmand ca pana in anul 2018  sa se dubleze la 150.000 conform estimarilor Federatiei Internationale de Robotica.

Astfel, o companie din China, a devenit prima companie din lume ce are o fabrica complet automatiza in Dongguan.[4]

Unii dintre producatori considera ca o astfel de automatizare va dauna intr-o anumita masura inovatiei, deoarece “numai oamenii pot dezvolta idei pentru imbunatatirea proceselor si produselor”.

Aplicarea robotizarii evolueaza in SUA si in alte economii mature. In urmatorii ani dezvoltarea robotizarii va depasi conceptul de “cobotics”, metoda prin care operatorii de echipe si masinariile lucreaza impreuna pentru a face cele mai complexe parti ale procesului de asamblare mai rapid, mai usor si mai sigur. [5]

Folosirea robotiilor este predominanta in fabricile din industria producatoare datorita performantei de a lucra 24/7. Daca in acest moment te bucuri ca nu lucrezi in industria producatoare, afla ca pana in anul 2025, vom vedea o raspandire a utilizarii robotilor de “serviciu” in spitale si hoteluri pentru servicii de curatenie, transport si comunicare, precum si utilizarea acestora pentru servicii similare in restaurante si magazine.

Aceasta tendinta va fi impulsionata de cresterea salariului minim si de reducerea costurilor de productie a unui robot precum si a cererii pentru astfel de automatizari.[6]

In concluzie atat salariatii industriei producatoare cat si cei din industria hoteliera ar trebui sa isi ridice semne de intrebare cu privire la viitorul locului de munca si sa se gandeasca la un plan de reprofilare al carierei.


[1] 2016 Industrial Manufacturing Trends, PwC

[2] Plunkett Research – Will Robots Replace Jobs?

[3] Plunkett Research – Will Robots Replace Jobs?

[4] 2016 Industrial Manufacturing Trends, PwC

[5] 2016 Industrial Manufacturing Trends, PwC

[6] Plunkett Research – Will Robots Replace Jobs?

Alexandru Bratosin

Alexandru BRATOSIN este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti si administratorul sectiunii economice de pe ABC Juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment