Ministerul Justiției inițiază un proiect de lege prin care vrea să-i supună la un test psihologic eliminatoriu pe cei care vor să devină magistrați

Persoanele care au absolvit cursurile Institutului Național al Magistraturii și vor să devină judecatori sau procurori vor trebui să susțină un examen de verificare a cunoștintelor și un test psihologic, potrivit unui proiect de modificare si completare a legilor justiției lansat în dezbatere, citat de Mediafax.

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare și completare a legilor justiției care prevede, printre altele, că persoanele care au absolvit INM și doresc să exercite funcția de procuror sau judecător să „susțină un examen de absolvire prin care se verifică însușirea cunoștintelor, competențelor și a abilităților necesare exercitării funcției de judecător sau de procuror, precum și un test psihologic”, se arată într-un comunicat de presă emis de instituie.

Potrivit noilor modificări ce ar urma să fie aduse Legii 304/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, dacă un absolvent nu promovează examenul de absolvire organizat de INM, acesta se poate prezenta la sesiunea pentru următoarea promoție. În cazul în care nu promovează examenul nici în cea de-a doua sesiune sau nu se prezintă, în mod nejustificat, auditorul de justiție nu poate fi numit în funcția pe care dorește să o ocupe și are obligația de a restitui bursa și celelalte cheltuieli de formare profesională.

De asemenea, pentru a putea fi numit procuror sau judecător, auditorul trebuie să fie declarat apt în urma susținerii testului psihologic.

Proiectul de modificare și completare a legilor justiției mai prevede că „anterior numirii lor ca judecători sau procurori stagiari, absolvenii INM să fie verificați sub aspectul îndeplinirii cerinței de a avea o bună reputație. În acest caz, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va hotarî asupra îndeplinirii cerinței privind buna reputație pe baza verificărilor efectuate de INM.”

Totodată, în urma noilor modificări, judecătorii și procurorii vor putea fi învestiți în funcții de conducere în instituțiile de justiție pe o durată de patru ani, cu posibilitatea reînvestirii în funcție o singură data.

Preluat de pe hotnews.ro


Experiența ultimilor 20 de ani ne-a arătat de multe ori că, la intrarea în profesiile de magistrat și, ulterior, periodic și cât mai frecvent – minim anual -, trebuie realizate testări psihologice și verificări medicale psihiatrice profesioniste și temeinice, pentru a evita intrarea sau menținerea în profesie a unor oameni cu probleme de adaptare ori chiar psihice.  Rolul social al respectivelor profesii este atât de mare încât astfel de riscuri trebuie eliminate cu maximă responsabilitate. În acest domeniu nu există – sau cel puțin, nu ar trebui să existe – indulgență în această privință, întrucât mizele sunt reprezentate de destinele a zeci și sute de mii de oameni.

În statele cu democrații avansate și maturizate cu adevărat, magistrații sunt recrutați atât pe baza cunoștințelor teoretice, cât și pe baza experienței vaste de viață și profesionale multidisciplinare. Cu alte cuvinte, sunt ceva mai în vârstă când devin judecători sau procurori. Să învățăm din experiența Germaniei ori Austriei, de exemplu, și să fie prelungită durata de pregătire a tinerilor cursanți din INM la 3-4 ani cu stagii obligatorii de practică în administrația publică și în avocatură, pentru a vedea în teren și în concret viața reală și numeroasele probleme ale oamenilor. Abia după astfel de stagii obligatorii se poate vorbi despre dobândirea unei experiențe de viață cât de cât relevante, ce le va permite tinerilor magistrați să înțeleagă valențele deosebit de complexe ale vieții oamenilor pe care îi judecă sau cercetează la un moment dat. Nu este suficient ca aceștia să știe teoria juridică, ci trebuie să înțeleagă foarte bine căror realități se aplică această teorie și care este simțul măsurii pentru fiecare situație concretă în parte.

Așa credem că ar trebui să se întâmple în România anilor ce vor veni.

Echipa ABC Juridic

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment