Nu văd cum ai putea să probezi cu o declarație de martor întinderea unei suprafețe de teren
Articol realizat de Av. Ștefania Măciuceanu și preluat de pe site-ul Juridice.ro
Consider că acest art. 23 alin. (1) avea un caracter de excepție față de celelalte dispoziții. Spre exemplu, art. 6 din Legea nr. 1/2000 ce a modificat Legea nr. 18/1991. Acest articol făcea referire, în mod expres, la dovedirea proprietății prin documente, astfel cum a relatat și doamna notar, fără să adauge ”inclusiv a oricărui mijloc de probă” și eu cred că această soluție era mult mai bună decât cea actuală, din perspectiva faptului că nu văd cum ai putea să probezi cu o declarație de martor întinderea unei suprafețe de teren. Și cred că aici există o hibă a acestei Legi de modificare a Legii fondului funciar.
Dacă este să luăm istoric, în opinia mea, consider că art. 23 practic prevede două posibilități. O posibilitate de reconstituire a dreptului de proprietate și două posibilități de constituire a dreptului de proprietate, însă titlurile emise potrivit acestui articol, cred că ar trebui privite din perspectiva faptului că în cazul reconstituirii cred că ar avea o valoare recognitivă, având în vedere că articolul se referă la art. 8 din Decretul nr. 2/1990, care spune că, ope legis, sunt proprietatea persoanelor care le dețin.
Pe de altă parte, în ceea ce privește constituirea dreptului de proprietate, Ordinul prefectului ar avea un efect declarativ. Practic, necesitatea de a se emite aceste titluri de proprietate cred că rezidă din faptul că nu reprezintă efectiv un titlu translativ, ci doar recunoașterea dreptului de proprietate al persoanelor care sunt, de fapt, proprietarii și ai terenurilor respective. Sunt proprietarii construcțiilor și terenurilor respective. Consider, la fel ca doamna notar, că declarațiile martorilor nu cred că ar putea să probeze întinderea suprafeței, însă cu privire la celelalte aspecte, foarte bine a punctat că ar trebui să existe niște elemente care să conducă la concluzia din cadrul declarației pe care o dau. Firește că instanța are posibilitatea să audieze acel martor în cazul în care există un litigiu, o plângere în temeiul dispozițiilor art. 53 și să solicite anularea.
Opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului și intră în responsabilitatea exclusivă a acestuia.
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!