România, condamnată din nou la CEDO pentru condiţiile din penitenciare

Ultima condamnare de acest gen împotriva României, vine ca urmare a sesizării CEDO de către doi cetățeni germani, condamnați de justiția română pentru trafic de droguri. Plângerea a fost înregistrată la CEDO în 20 iulie 2010. Cei doi reclamanți, Adrian Toran (35 de ani) și Albert Ernst Schmyk (36 de ani) au fost arestați în anul 2007 ca urmare a unui flagrant desfășurat în Timișoara și condamnați câteva luni mai târziu, în 2008. După ce Tribunalul timișorean le-a acordat o pedeapsă  de 15 ani de inchisoare pentru trafic de droguri, în urma unor recursuri care au ajuns pană la Înalta Curte de Casație si Justiție, pedeapsa le-a fost redusa la șapte ani, avându-se în vedere și lipsa de antecedente penale ale celor doi germani.

Aceștia si-au petrecut primii 4 ani din sentință în mai multe penitenciare din România. Sașe luni au stat Toran și Schmyk în arestul poliției Timiș, înainte de a fi transferați la penitenciarul din Timișoara. în decembrie 2009, ei au fost mutați la penitenciarul Rahova  urmând ca în iulie 2010 să fie transferati la o închisoare din Giurgiu, unde au rămas un an, iar apoi la inspectoratul poliției din Giurgiu, care i-a transferat ulterior in Germania, pentru a-si ispăși acolo restul pedepsei.

În plângerea către CEDO, cei doi au reclamat condițiile precare din ficare loc de detenție referindu-se la „inghesuiala, conditii neigienice, caldura foarte mare vara si frig iarna in celule, mancare nesatisfacatoare si acces limitat la apa rece vara (la inchisoarea din Giurgiu)”, pretinzând daune de câteva sute de mii de euro. Articolul pe care și-au întemeiat pretențiile este art. 3 din Convenția Europeana a Drepturilor Omului ce prevede că „nimeni nu trebuie să fie subiect de tortură, de pedeapsă sau tratament inuman sau degradant”.

Curtea a constatat o încălcare a acestui articol, însă a decis acordarea de despăgubiri numai în valoare de 6000 euro + dobanzi, pentru fiecare din cei doi. Potrivit datelor oficiale, o treime dintre cei cca 30.000 de detinuti din România nu au suficient loc în penitenciare. Astfel  statul român a fost condamnat în repetate rânduri de-a lungul ultimilor ani, fiind nevoit să plătească despăgubiri însemnate. Într-un top al condamnărilor în baza art. 3, România se situează pe locul 3, după Franța și Turcia.

 

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment