Ziua internațională a Drepturilor Omului, 10 decembrie

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea în fiecare an, la 10 decembrie, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului şi se alătură tuturor celor care prețuiesc valorile reprezentate de această zi.

Tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru acest an, Reducerea inegalităților, promovarea drepturilor omului, este cu atât mai importantă în contextul crizei actuale, generată în egală măsură de efectele pandemiei de COVID-19, dar şi de provocările multiple cu care se confruntă omenirea, pe fondul recrudescenței populismului, rasismului, xenofobiei şi discursului incitator la ură.

Ziua de 10 decembrie reprezintă un moment de reflecție atât pentru instituțiile statului, cât şi pentru societatea civilă şi cetăţeni. Drepturile și libertățile fundamentale trebuie respectate indiferent de circumstanțe, iar încălcarea lor nu poate constitui o opțiune.

În acest context, MAE reafirmă angajamentul României pentru protejarea şi promovarea drepturilor omului şi consideră că orice tentativă de diminuare a principiilor universalității şi indivizibilității drepturilor omului nu poate fi acceptată. În acelaşi timp, MAE reaminteşte că, prin acţiunile şi demersurile sale de politică externă, România contribuie activ şi constant la eforturile comunității internaționale, atât în cadrul structurilor ONU, cât şi al altor organizații internaționale şi regionale, la promovarea şi respectarea drepturilor omului în întreaga lume.

Totodată, MAE subliniază contribuţia esenţială la îndeplinirea acestui deziderat al societăţii civile şi organizaţiilor non-guvernamentale, ale căror sprijin şi implicare în implementarea prevederilor instrumentelor juridice internaționale la care România este parte sunt semnificative. Tocmai din aceste motive, inclusiv în exercitarea Preşedinţiei Comunităţii Democraţiilor și a participării la Summit-ul Democrațiilor la cel mai înalt nivel în perioada 9 – 10 decembrie 2021, România a militat pentru consolidarea rezilienţei democratice, printr-un efort comun al actorilor guvernamentali şi non-guvernamentali de a consolida protecţia şi promovarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Articol preluat de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Acesta poate fi vizualizat in integralitate la urmatorul link: https://www.mae.ro/node/57408 .

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment