10 mai – Ziua Independenței Naționale a României

Proclamarea independenței de stat a României (9 mai 1877).
Foto: https://www.unitischimbam.ro/proclamarea-independentei-de-stat-a-romaniei-9-mai-1877/

Prin Legea nr. 189/2021 privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României, publicată în M. Of. al României nr. 681 din 09.07.2021, Parlamentul României a stabilit, potrivit art. 1 din acest act normativ, că ,,Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenţei Naţionale a României, zi de sărbătoare naţională, lucrătoare”. Anul 2022 este, prin urmare, primul an în care obținerea independenței de stat de către România, cucerită în urma războiului din 1877-1878, este sărbătorită, în mod oficial, chiar de ziua în care aceasta a fost proclamată de către domnitorul Carol I, respectiv 10 mai 1877.

Intervenția legiuitorului de a stabili o dată oficială de sărbătorire pentru acest eveniment esențial în desăvârșirea procesului de formare a statului național român modern este, cu siguranță, bine-venită. Legea nr. 189/2021 pune capăt, în sfârșit, lungii dezbateri din spațiul public referitoare la data corectă (9 sau 10 mai) din punct de vedere istoric în care trebuie sărbătorită independența României, fiind consacrată legislativ tocmai acea dată care corespunde în mod adecvat desfășurării evenimentelor. 

Așa cum se arată în Expunerea de motive* a actului normativ adoptat anul trecut, până la instaurarea deplină a regimului comunist în țara noastră, 10 mai reprezenta o dată esențială, respectiv Ziua Națională a României. Acest fapt nu trebuie să mire, întrucât 10 mai are o triplă semnificație istorică pentru statul român modern: depunerea jurământului de către Carol I ca domn (10 mai 1866), proclamarea independenței statului de către același domn (10 mai 1877) și proclamarea regatului (10 mai 1881). 

Este firesc ca în prezent să sărbătorim ziua națională pe 1 decembrie, pentru motive de toți cunoscute. Dar este în același timp normal, având în vedere argumentele de ordin istoric, ca 10 mai să reprezinte ziua în care să ne amintim de obținerea independenței noastre naționale. Astfel, dacă pe 9 mai 1877, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a citit în Parlament declarația de independență, iar aceasta a fost însușită printr-o hotărâre a Adunării Deputaților în aceeași zi, pe 10 mai Senatul a votat ,,Legea independenței”, care la aceeași dată a fost sancționată de domnitorul Carol I**. În consecință, aceasta este ziua în care voința poporului român, exprimată de reprezentanții săi printr-un act normativ, a devenit eficace din punct de vedere legal, prin intrarea în vigoare a acestui act în urma sancționării de către domnitor. 10 mai 1877 a fost, într-adevăr, prima zi de independență, din punct de vedere juridic, a statului nostru.  

În definitiv, ceea ce este cel mai important este faptul că, în prezent, după mulți ani de controverse, există în sfârșit o dată oficială de sărbătorire a unuia dintre evenimentele majore ale istoriei noastre recente. Și că prin aceasta avem un prilej de a ne aminti cu recunoștință de toți cei care au luptat ca această dată să fie ceea ce este pentru noi astăzi. 

*Expunerea de motive poate fi accesată la http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15647

**Pentru mai multe informații de ordin istoric: https://www.unitischimbam.ro/proclamarea-independentei-de-stat-a-romaniei-9-mai-1877/

ABC Juridic

ABC Juridic a luat naştere din dorinţa de a construi perspective pentru viitorii specialişti în domeniul juridic.

Related articles
0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment